Teknoter

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilgi
  4. »
  5. Karınca Gibi Robot Sürüleri Ağır Cisimleri Kaldırıyor, Kendilerini Engellerin Üzerinden Atıyor

Karınca Gibi Robot Sürüleri Ağır Cisimleri Kaldırıyor, Kendilerini Engellerin Üzerinden Atıyor

optimus optimus optimus optimus - - 3 dk okuma süresi
10 0
Karınca Gibi Robot Sürüleri Ağır Cisimleri Kaldırıyor, Kendilerini Engellerin Üzerinden Atıyor

Karınca robot sürüleri nelerdir? Mikrorobotlar ne işe yarar? Küçük robotlar nasıl ağır cisimleri kaldırır? Robot sürüleri hangi alanlarda kullanılabilir? Otonom robot sürüleri geliştirilecek mi? Mikrorobotların çalışma prensibi nedir? Robot sürüleri hakkında detaylar…

Karınca Gibi Robot Sürüleri Ağır Cisimleri Kaldırıyor, Kendilerini Engellerin Üzerinden Atıyor

Güney Koreli araştırmacılar, karıncaların işbirlikçi davranışından ilham alarak, kendi büyüklüklerinden çok daha büyük cisimleri kaldırıp taşıyabilen ve engellerin üzerinden atlamayı başarabilen minik manyetik robotlar geliştirdi.

Manyetik Alanla Çalışan Sürüler

Seul’deki Hanyang Üniversitesi’nden bir ekip, her biri 600 mikrometre boyutunda olan küp şeklindeki mikrorobotlardan oluşan sürüler yarattı. Bu robotlar, epoksi ve ferromanyetik neodimyum-demir-bor (NdFeB) parçacıkları içererek manyetik alanlara tepki verebiliyor ve birbirleriyle etkileşime girebiliyor.

İki bağlantılı mıknatısın oluşturduğu dönen bir manyetik alan tarafından güçlendirilen mikrorobot sürüleri, kendiliğinden çeşitli konfigürasyonlara girebiliyor. Araştırmacılar, manyetik alanın açısını ayarlayarak sürünün davranışını programlayabiliyor ve robotların farklı kalıplar oluşturmasını sağlıyorlar.

Zorlu Görevlerde Başarılı Performans

Araştırmacılar, farklı konfigürasyonlardaki sürülerin performansını çeşitli görevlerde test etti. Yüksek en-boy oranına sahip sürüler, tek bir robotun boyunun 5 katı yüksekliğindeki engellerin üzerinden tırmanmayı ve kendilerini engellerden atmayı başardı.

1.000 mikrorobottan oluşan yüksek yoğunluklu bir sürü, suyun üzerinde salmaya dönüşerek her bir robotun 2.000 katı ağırlığındaki bir hapı sarmalayıp sıvı üzerinden taşıyabildi. Karada ise sürü, tek bir robotun 350 katı ağırlığındaki bir yükü taşımayı başardı.

Bir başka deneyde, robotlar tıkalı tüpleri açmayı başararak tıkanmış damar gibi durumları simüle etti. Dönen ve yörüngeli hareketler kullanarak araştırmacılar, sürünün küçük organizmaların hareketlerini de kontrol edebildiğini gösterdi.

Gelecek Hedefler: Otonom Hareket

Araştırmacılar, bu deneylerin mikrorobot sürülerinin esnekliğini ve ilaç dağıtımı, kargo taşımacılığı ve tıbbi uygulamalardaki potansiyelini gösterdiğini belirtiyor. Ancak şu anda sürüler harici manyetik kontrole bağımlı ve otonom bir şekilde karmaşık veya dar alanlarda hareket edemiyorlar.

Ekip, gelecekteki çalışmalarında mikrorobot sürülerinin otonomisini artırmaya, hareketlerini ve yörüngelerini gerçek zamanlı geri bildirim kontrolüyle yönetmeye odaklanacaklarını vurguluyor.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir